YHDESSÄ KOHTI TYÖELÄMÄÄ – HANKE 2021 -2023
Ravimäkiyhdistys toteutti 1.1.2021 – 31.12.2023 välisenä aikana ”Yhdessä Kohti Työelämää” työelämävalmiuksia edistävän hankkeen. Hankkeen kohderyhmänä olivat nuoret ja osatyökykyiset Etelä-Kymenlaakson alueella. Hankkeen keskeisin yhteistyötaho oli TE-toimisto ja TE-asiantuntijat. Lisäksi yhteistyötä tehtiin mm. TYP palveluiden, alueen ammatillisen koulutuksen järjestäjien, Ohjaamoiden ja Etsivän nuorisotyön kanssa. Lähes kaikki asiakasohjautuminen hankkeeseen tapahtui TE-asiantuntijoiden toimesta sekä asiakastyössä toimitaan yhteistyössä TE-asiantuntijoiden kanssa. Kotkan alueen asiakkaiden tapaamiseen hyödynnettiin Kotkan Ohjaamon, Yhteisötalo Messin ja Kotkan sekä Karhulan kirjaston tarjoamia tiloja.
Hankkeen tavoitteena oli löytää jokaiselle hankkeeseen ohjautuneelle asiakkaalle polku työllistymiseen. Tavoite piti sisällään yksilöllisesti asiakkaan kanssa laaditun työllistymissuunnitelman, jonka toteutumista tuettiin hankkeessa eri toimenpitein ja valmennuksen keinoin. Toiminta asiakkuuden aikana pohjautui TE- asiantuntijan kanssa laadittuun työllistymissuunnitelmaan ja siinä asetettuihin tavoitteisiin. Yhteensä liki 100 TE -palvelujen asiakasta ohjautui hankkeen piiriin joista noin 2/3 vuoden aikana aloittaneista asiakkaista oli haminalaisia ja loput 1/3 ohjautuivat Kotkasta. Lisäksi yksittäisiä asiakkaita oli Miehikkälästä, Virolahdelta, Onkamaalta ja Pyhtäältä. Jopa 65 % hankkeen asiakkaista työllistyi avoimille työmarkkinoille tai siirtyi opiskelemaan. Työhön tai opiskelemaan johtaneissa hankeasiakkuuksissa merkittäviä tekijöitä on ollut työnhakutaitojen valmentaminen ja työnhaussa aktivoiminen sekä aktiivinen rohkaisu ja kannustaminen. Hankeasiakkuuksissa havaittiin tarve myös pidempiaikaiseen tukeen. Tuen tarve saattoi olla olla kevyt mutta oleellinen.
Hankeasiakkuuden keston keskiarvo oli noin 7kk, vaihtelevuutta oli yhdestä kuukaudesta yli vuoden jatkuviin asiakkuuksiin. Tukea tarjottiin joissakin tapauksissa myös työllistymisen jälkeen yksilövalmennuksen keinoin rinnalla kulkien. Palvelukokonaisuuksien osalta keskeisimpinä toimenpiteinä hankkeessa oli yksilö- sekä työhönvalmennus. Valmennuksen määrää ei rajattu, vaan valmennusta toteutettiin aktiivisesti asiakkaan tarpeen ja tavoitteen mukaisesti. Valmennuksessa tehtiin työ- ja toimintakyvyn kartoittamista, urasuunnittelua, osaamisen tunnistamista ja työnhakutaitojen vahvistamista, työnhaun aktivointia ja motivointia sekä arjen hallinnan kartoittamista ja työ- ja toimintakykyä tukevien palveluiden käyttöönotto. Hankkeen toiminta-ajatuksena oli aktiivinen kasvokkainen tapaaminen asiakkaiden kanssa. Mitä enemmän asiakkaan tilanteesta tiedettiin, sitä paremmin asioihin pystyttiin vaikuttamaan.
Ravimäkiyhdistys ry kiittää kaikkia hankkeen yhteistyötahoja onnistuneesta ja tarpeellisesta hanketyöstä.
Read More